Ovidiu Nahoi : Mini-ghid de recunoaștere a ideilor Kremlinului vânturate în spațiul public românesc


Fac pe analiștii fini, pretind că dezvoltă un discurs academic, se lustruiesc pe ei și îi pot face pe mulți să creadă că reprezintă un curent de gândire liber, independent. În realitate, ei reiau ideile Kremlinului. În România nu se poate face propagandă pro-rusă ca atare – ar fi curată sinucidere. Dar se pot vântura narative pe placul Moscovei. Gândiți-vă de două ori înainte de a asimila idei precum cele de mai jos.

1. Războiul din Ucraina este un eșec al diplomației occidentale.

E „cool” să dai mereu vina pe Occident, vinovat pentru toate relele lumii, de la foamete la poluare, de la discrepanțele sociale la confruntările militare. Realitatea este că nu există actor global mai puțin dornic de a purta război decât Occidentul. Că modelul liberal occidental, fără a fi perfect, oferă cele mai bune soluții pentru echilibrul social și tot Occidentul liberal rămâne cel mai angajat în lupta contra schimbărilor climatice – și investește enorm pentru a-și înverzi economia.

La fel și în privința Rusiei. Kremlinul a beneficiat de toată deschiderea din partea Occidentului. A fost partener de afaceri. Rusia a fost destinația investițiilor occidentale. Moscova a fost inclusă în marile formate de dialog global, de la G7, devenit G8 tocmai pentru a include Rusia, la  OSCE, Consiliul UE-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia. Nu este vina Occidentului că Rusia nu a văzut în toate acestea oportunități pentru a participa la afacerile globale și a deveni ea însăși parte a ordinii bazate pe reguli. Și, din contră, a văzut în toate aceste concesii doar semne de slăbiciune din partea Vestului. Este cu totul necinstit să susții că Occidentul a provocat Rusia sau că a umilit-o. Dimpotrivă, dacă Occieentul poartă o vină este că a făcut prea multe concesii Rusiei, un timp prea îndelungat.

2. Ucraina nu avea ce căuta în NATO, aici este cauza războiului.

Cu alte cuvinte, păcatul originar este tot al Occidentului, care nu a respins în mod explicit cererea Ucrainei de a adera la NATO. Aceasta e o minciună și o manipulare.

Minciuna este că, de fapt, Rusia nu a pedepsit Ucraina pentru dorința ei de aderare la NATO – oricum, includerea acestei țări în Alianță nu era pe agendă. Ucraina a fost pedepsită de Rusia pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE. Iar UE nu este o putere militară. Kremlinul se teme, de fapt, de reușita modelului liberal occidental în Ucraina, care ar putea să le dea idei și rușilor.

Și acum, despre manipulare. Foarte interesant: această idee este molfăită de zor de ultranaționaliștii români. Adică de aceia care agită de zor teoria conform căreia România nu este lăsată de marile puteri să ia propriile opțiuni. Dar, stai, ce susțin ei în cazul Ucrainei? Ei bine, ei susțin dreptul unei mari puteri, Rusia, de a cenzura voința poporului ucrainean de apropiere de UE și NATO. Așadar, ceea ce în cazul apartenenței României la Occident este de nesuportat devine tolerabil când vine vorba de Rusia. Sau, mai direct: e rău să fii „colonie” a Occidentului, dar e OK să fii colonie a Rusiei.

3. Înarmarea Ucrainei înseamnă escaladarea războiului.

Așadar, ucrainenii trebuie lăsați să piardă războiul, să fie ocupați, deznaționalizați, deportați, jefuiți și în cele din urmă, exterminați pentru ca noi să ne trăim viețile liniștiți, să mergem la job, la supermarket și în vacanță. Ar fi un cinism dus la extrem dacă n-ar fi, în realitate, o prostie cât Rusia de mare. Naivilor trebuie să le spunem că, dacă Ucraina va fi înfrântă, aceasta nu va fi calea către pace. Va fi pasul către un nou război pe care, de data aceasta nu-l vom mai vedea doar la televizor, ci îl vom trăi pe propriul teritoriu. Celor care știu adevărul, dar continuă să agite această idee n-avem ce să le spunem. Ei pregătesc războiul împotriva noastră, la noi acasă. Și vin să ne țină teorii în emisiunile TV.

 

Articolul complet, pe PressHub.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *